Beten!

Publicerat: 7 april, 2010 i Övriga funderingar, Fiskevideos, Utrustning/beten

Hallå hallå.

Lovade ju ett betesinlägg, så här kommer det (eller en del av det, iallafall)… 😉

Jag börjar med låda ett, av tre.


Klicka på bilden för att få den större…

Ja, det där är alltså den låda jag kallar för ”spinnlådan”, även om det smugit sig ner några små jerkbaits.
Tänkte jag skulle gå in bete för bete … men det orkar jag nog inte. Jag berättar om några, så får ni bara fråga om ni vill veta mer om något.

Jaa, om vi börjar längst upp till vänster, där ni ser tre stycken små jerkbaits. Ace Midget och Aad Dam Toppie. Mycket bra beten när gäddan är trög och vill ha småå beten… Hade rätt bra fiske på den gula Midgeten förra våren i Dalälven när vattentempen låg på 1,6 grader. Det konstiga var att jag körde den fort, med tanke på vattentempen, och den fungerade i alla fall. Och det var det enda som ville funka just så, så Matte och Jacob blev då utan fisk. 😉 Bra att ha i lådan!

Om vi fortsätter på vänsterraden och går nedåt, ser vi några Zalt i olika densiteter och storlekar (som fick en till familjemedlem i går efter ett besök på Sportfiskepoolen, mer om det sen). Mycket bra bete vid lååångsamt fiske…

Den gäddfärgade, fula wobblern under zaltarna har jag gjort själv. Den är ett av få egentillverkade beten som jag brukar ta med mig ut. Tog faktiskt ganska bra med fisk på den i höstas vid framförallt långsam trolling och spinn. Fungerar också bra att små-twitcha in då den ser helt galen ut… Mycket bra bete, enligt mig.

Cisco Kid Wranglern och Bombern införskaffades sent i höstas, så jag har inte hunnit fiska så mycket med dom. Men båda verkar vara bra beten som ska få fiska hårt. Wranglern tror jag är najs vid lååångsamt vårspinn i branterna, och Bombern tänker jag främst använda vid lite trolling i varmare vatten. Inte minst i Dalälven, där det ofta krävas att betena tål höga hastigheter om man t.ex. trollar motströmms.

Efter det följer fyra stycken tailbeten; ett hemmagjort, en Zam Z Tail, en Andrée T-bag och en Hell Tail Small. Jag har bara hunnit fiska med den hemmajorda och Zam tailen, dom andra är helt nya. Jag gillar att fiska dom dels supersakta; veva några vevtag otrooooligt sakta, göra ett otroooligt långt vevstopp, för att sedan rycka till några gånger och sedan starta den låååångsamma invevningen. Detta har visat sig effektivt dels i kallt vatten, men jag har också, konstigt nog, fått en del fisk med den här metoden i vatten på 20 grader. Bra ”efterföljarbeten” också, d.v.s. om man har en efterföljare eller lätt hugg på t.ex. ett större jerkbete, så slänger man ut en tail istället. Brukar funka.

Den röd/svarta Curly Suen har jag fiskat mest med på sensommar och tidig höst, då jag gillar att fiska den ganska fort mellan Mälarens nate… STENHÅRDA hugg på den! Kan säkert vara bra vid t.ex. långsamt brantfiske, men det har inte jag använt den till så mycket.

Längst ner, om man kollar noga, ligger också en 6″ relaxjigg, vilket också är ett bra val om gäddan är trög, samt om den står lite djupare. Fördelen med jigg är ju att man kan fiska av nästan alla djup, så ett bra sökbete.

Nästa rad, den högra. Längst upp hittar vi en Ailien Eel Shallow, som jag faktiskt aldrig lyckats få fisk på. Men jag har inte gett den tillräckligt mycket tid, jag vet ju liksom andra som fått bra på den så att säga… Så den får följa med i alla fall. 🙂

Efter Ailien Ålen ser ni min favoritwobbler; Rapalas Super Shad Rap. Omoddad är den ett grymt bete när det är lite varmare i vattnet. Ett mycket bra trollingbete också!
I moddat tillstånd, d.v.s. svävande och med kapad sked (som den blå/vita på bilden) är den ett riktigt bra spinn- och trollingbete när det ska fiskas sakta. Just den blåa verkar ha en kuslig förmåga att locka till hugg. Tror det är det bete som jag tog flest fiskar på i höstas…

Under den nedersta SSR:en ligger en liten, långsamt sjunkande Swim Whizz som också är ny, så jag kan inte säga så mycket om den. Men fråga t.ex. Leif Engström om den wobblern är bra … verkar nästan magisk. Har enormt många 10+ på sitt samvete. Verkar extra bra på tidig vår och sen höst.

Den lilla tånglakefärgade Cub Crank från Wolfcreek är också helt ny … men DEN har jag stora förhoppningar på! Den är kraftigt flytande och har en aggressiv gång en liten bit under ytan. Tror bl.a. den kommer äga vid mitt favoritfiske; grundvattenfisket i dalälven i maj när de stora gäddorna käkar brax. DÅ NI! Stackars lilla Cub Cranken kommer få jobba livet ur sig…

Under Wolfcreeken ligger en wobbler kallad Krusher tillverkad av Llungen. Även den är ny, så jag kan bara skriva sådant som jag hört från andra. Ska vara bra i branterna på våren och även het om man jerkar in den. P A på Lundgrens ska ha kört bort precis all färg på en likadan wobbler efter X antal gäddor. Dålig lack? Kanske. Hög fångstlighet? Yes box.

Den vitögda lilla krabaten är en liten SS Shad som är ett flytande bete. Den ligger med halva ryggen ovanför ytan och wobblar runt där vid långsam inspinning. Vid snabbare fiske tror jag den ska sticka ner en liten bit under ytan. Tror den kommer vara bra lääängst in i vårvikarna… Även snabbare fiskad i ytan på sommarkvällarna.

Efter den hittar ni faktikst en klart underskattad pryl; ett skeddrag. Kan äga vad som helst ibland. Jag var bl.a. ut i sommras och fiskade med den kända betesbyggaren Benny ”Gargamel” Backeby och fiskade. Där kan man säga att den fanns snygga, underbara beten. Men det som gjorde jobbet bäst just den dagen var faktiskt, snörpligt nog, ett gammalt hederligt Atom. Så det får man inte glömma! Det är är förvisso ett lite större skeddrag, tror det är en ACE/Lundgrens Atlantic Spoon med en jigg. Rör sig underbart i vattnet…

Och allra längst ned hittar ni ytterligare några små jerkbaits; en Apell Decoy Jr och en Buster II. Apellen är riktigt kul att fiska med, inte minst lite snabbare på sommaren… Hade en gul likadan tidigare som nästan ansågs som fusk i mitt fiskesällskap. Riktigt bra…

Höll nästan på att glömma Suzy Suckern som ligger lite för sig själv längst ut till höger. Härligt bete vid bl.a. efterleksfisket att rycka in lite sådär… Smack!

Nej men oj, nu blev det ju alla i alla fall. Haha, det gör väl ingenting det.

Ja det var alltså låda ett av tre. Nästa gång tränger vi oss in i ”jerklådan” och kikar lite på vad som finns där… 😉

I går var jag in och hälsade på grabbarna på Sportfiskepoolen och köpte även en liten sjunkande Zalt.


Främst tänkt till Mälarens vårfiske…

Glöm inte att kolla mina betesvideos på massa Svartzonkers och Andrée m.m! Finns för den intresserade här…: http://www.youtube.com/user/Lakegrove94

Skitfiske på er alla som kanske t.o.m har öppet vatten nu!

Pontus

Annonser
kommentarer
  1. Dennis Berglund skriver:

    Fin blogg, ni har många roliga fiskeår framför er med många nya pers att vänta. Kolla gärna min blogg som handlar om gädda, gös, tillbakablickar, tips, metoder mm

  2. Osse skriver:

    Kanonskoj läsning, ser oxå fram emot resten av betesboxarna 🙂

  3. Andreas skriver:

    go läsning, längatr tills låda 2 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s