Isfiske med Team Hajmat

Publicerat: 10 februari, 2012 i Allmänt, Åland, Övriga funderingar, Fiskerapporter, Foto/film, Utrustning/beten

Fiske efter gädda och abborre på Åland.

När jag tittade på termometern på lördagsmorgonen visade den -16,8 grader. Det är en temperatur som skulle få många lite klenare fiskare att gå och lägga sig i sängen igen, men inte vi. Vi är stenhårda vikingar som inte viker oss för lite kyla. Bara att ladda termosen med varmt kaffe och pulkan med ved så är det inga problem. Samt att man får tänka på att inte ha fisken ovanför isen för länge eftersom den så kan ta skada (inte minst ögonen), men det är inte aktuellt för oss eftersom vi sällan får någon fisk på vintern.

Foto: Pontus Sjölund

Det var jag, Mille och Jonathan som gav oss ut och borrade hål och satte i spöna samtidigt som solen gick upp på ett för oss nytt vatten, lite för sent, som vanligt när ingen är tillräckligt gammal för körkort. Det kändes riktigt hett och det dröjde inte allt för länge innan ena spöet signalerade fisk. Jonathan skulle få ta första fisken, Mille andra och jag tredje – mitt främsta mål med dagen var att inviga lite ny kamerautrustning… Jonathan sätter in mothugget och snart uppenbarar sig en liten snärta i hålet. På grund av kylan krokades gäddan av väldigt snabbt och jag hann inte ens få en bild på den, så jag bjuder istället på en bildruta från filmen…

Foto: Pontus Sjölund

Därefter följde tre-fyra stycken jämt utspridda hugg på förmiddagen, som alla missades av Mille. Svordomarna duggade tätt, men vi hade det rätt trevligt ändå vid våran brasa, med korvgrillning och annat skoj.

Foto: Pontus Sjölund

Foto: Pontus Sjölund

Foto: Pontus Sjölund

Vi tvingades ge upp allt för tidigt, även det ett resultat av att ingen av oss har körkort. Vi deppade dock inte, utan började direkt planera morgondagen som skulle bestå av abborrfiske…

Vi unnade oss sovmorgon och stack ut på isen vid 11-tiden. Mille sänkte ner sin balanspirk, och hann göra två små ryck innan första firren satt där.

Foto: Pontus Sjölund (bild från film)

Jag skyndar mig med att få ner min egen pirk och snart smäller det till.

Foto: William Pettersson

De första 20 minutrarna dröjde det aldrig länge innan man fick kroka av abborrar, och de flesta var i trevlig storlek. Såhär såg det också ut en gång:

Foto: Pontus Sjölund

Men, det var extremt kallt denna dag. Ungefär 17-18 minusgrader i kombination med fuktig luft och snålblåst tar hårt på många. Bland annat Mille, som kastade in handduken efter 20 minuter. När jag retar honom för detta påpekar han att han tagit dubbelt så många abborrar än mig och då blir jag tyst. Nåja, jag stannar kvar någon timme och när jag till slut ringer och ber om skjuts även jag, så kan jag summera att vi tagit 60-70 abborrar. Riktigt underhållande men jävligt kallt.

Foto: Pontus Sjölund (självutlösare)

Foto: William Pettersson

Jag har också en hel del filmmaterial från dessa två dagar eftersom jag hade en del nya kameragrejer att testa. Ska försöka få till en film så fort jag kan. Jag sitter faktiskt och redigerar just nu och den är redan typ 12 minuter… Nåja, nu ska jag nog ta en paus. Jag sitter nämligen på Åland just nu, och känner för att dra några fler abborrar. Tror jag ska bege mig ut nu faktiskt. Sen i morgon väntar ismete med Johan Boman och det känns som att det kan bli stor fisk… Jag återkommer med rapport!

Annonser
kommentarer
  1. Tommy Lennberg skriver:

    Er entusiasm är verkligen smittande – fortsätt så!
    Blir spännande att se filmen!
    Ljusa abborrar!

  2. jnorrmen skriver:

    Grymma grymma kort!!! 😉 Snyggt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s