Ismete på Åland med Johan Boman

Publicerat: 15 februari, 2012 i Allmänt, Åland, Övriga funderingar, Fiskerapporter

En långhelg som spenderades på Åland.

När jag och min sambo satt och käkade frukost hemma i lägenheten i Västerås i torsdags morse hade jag just fått reda på att jag inte skulle ha någon skola på fredagen – då kom jag på den brilijanta idén att vi ju skulle kunna åka till Åland redan på torsdagen. Sagt och gjort, några tmmar senare satt vi på M/S Eckerö på väg mot Åland.

På fredagen unnade vi oss en lång sovmorgon, men framåt eftermiddagen bestämde jag mig för att ta mig ut på isen för att fixa några abborrar till en riktigt god middag. Det är sällan jag tar hem fisk, men abborre är så sanslöst gott ibland så den här dagen fick det bli fiskmiddag. Väl ute högg abborrarna med jämna mellanrum. En riktigt ball grej som hände var när jag sänkte ner min pirk i hålet, där det är fem-sex meter djupt, tog det stopp efter en halvmeter som om betet låg på botten. Vad fan, tänkte jag, och kollade ner och insåg då att en abborre tagit betet. Den lossnade och jag böjde mig ner och kikade ner i det klara vattnet och ser ett gäng abborrar mellan halvkilot och kilot kanske som cirkulerar kring mitt bete. Någon gör ett halvdant utfall, men snart simmade de ner i djupet igen. Sjukt ball upplevelse att kikpimpla stora abborrar över djupt vatten, även om jag nu inte fick upp någon. Efter någon timme hade jag fått ett tjugiotal abborrar och hade ett tiotal fina matborrar med mig hem.

På lördagen stod det ”riktigt” fiske på schemat… Jag och Mille hade nämligen stämt träff med självaste Johan Boman och det stod ismete på schemat – fiskefebern var på topp. Första hugget kominnan vi hade fått ut alla spön, men när jag skulle sätta in ett svulstigt mothugg var det ingenting där. Vi sätter i mörten igen och cirkus tre minuter senare fäller det igen men inte heller den här gången följder det med någon fisk upp ur hålet. Smågäddor… När vi fått ut alla spön dröjer det inte länge innan ett av dem signalerar fisk och herr Boman visar hur ett riktigt mothugg ska gå till (klicka här för att se bild på det) och snart är dagens första gädda landad.

Foto: Pontus Sjölund (bild från film)

Foto: Pontus Sjölund

Nästa hugg kommer snabbt och Mille landar en gädda som var liten till och med för att vara på Åland. Medan vi krokar av ser vi att det fäller på ett annat spö, och Boman springer på det med den gången fungerade Bomans karatemothugg inget vidare och gäddan tappades.

Foto: Stativ (bild från film)

Fem minuter senare fäller det på ett annat spö och den här gången är det min tur. När jag kommer fram till hålet sprutar linan ur rullen och jag sätter in mothugget direkt. Jag känner direkt att det är ismete-PB på G (mitt förra låg på dryga halvkilot kanske) och när jag och Johan ser fiskens huvud i hålet första gången ser den rent av stor ut. Upp kommer en slank fisk med stort huvud (dock en jäkligt ballt färgad sådan).

Foto: Johan Boman

Det var en märklig fisk på flera sätt, dels var den den rödaste gädda jag sett och dels hade den en riktigt konstig koncentration av iglar på hakan, som skägg ungefär. Kolla in bilden nedan. Någon som vet vad det kan bero på?

Foto: Johan Boman

Efter den fisken var det några mörttjuvar i farten (vissa av dem var nog abborrar, misstänker vi) men snart hugger det ordentligt igen. Boman gör revansch med sina mothugg och snart kan Mille lyfta upp en schysst Ålandsgädda.

Foto: Pontus Sjölund

Vi landar ett gäng fler gäddor, men mest smått. Dagen präglades verkligen av hugg- och dödperioder där två timmars aktivitet byttes av med fäll åt alla håll och kanter. Upp kom ett tiotal fiskar och även om det inte var något superfiske med supergäddor så var vi nöjda och glada när vi packade ihop och begav oss hemåt lagom till middagen.

Foto: Stativ (bild från film)

Under söndagen stod det, förutom hemfärd, abborrfiske på schemat. Jag fiskade själv denna dag och även denna dag var tanken att några abborrar skulle få följa med hem till stekpannan. I början har jag svårt att lokalisera abborrarna, de bara småpetatde lite i grejerna och de jag fick upp var små. Men sen testade jag på djupare vatten, mellan åtta och tolv meter, och här var det betydligt bättre fart på borrarna. På någon timme landar jag runt 40 abborrar, många fina uppåt sex-sju hekto. De flesta fick simma tillbaks men några lämpliga matfiskar fick som sagt följa med hem.

Jag har en hel del filmmaterial även från denna helg vilket kommer upp inom kort här. 🙂 Håll utkik!

Pontus Sjölund

Annonser
kommentarer
  1. Johan Boman skriver:

    tack för en bra dag! fina bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s