Gäddfilosofi – mindre beten

Publicerat: 18 februari, 2012 i Åland, Övriga funderingar, Utrustning/beten

Lite tankar kring betets storlek vid gäddfiske.

Många fiskare fiskar efter folisofin ”stort bete – stor fisk”. Alltid. Jag tänker lite annorlunda i vissa situationer. Visst, i vissa fall och vissa vatten håller jag med om att större beten är det självklara valet om man vill ha stor fisk. Men ibland tror jag att mindre beten kan sköta uppgiften bättre. Hur många förvånade regnbågsfiskare har inte stått där med en tolvkilos i linänden och inte fattat någonting när ”gammelgäddan” nappat på deras spinnare?

De situationer då jag föredrar mindre beten är följande:

 • När gäddan inte riktigt är ”på hugget”. Ibland känns det som att gäddorna helt enkelt inte är hungriga eller ute för att jaga, och då tycker jag att det verkar som att ett litet bete ofta kan fungera bättre. Det kan också vara så att man fiskar med ett ”normalstort” bete och att man får en efterföljare – ofta kan man få den att hugga genom att sätta på ett lite mindre bete.
 • Runt leken. Precis som i tidigare nämnda fall känns det många gånger som att fisken inte är intresserad av att äta riktigt. Då kan ofta ett liten karamell locka dem i alla fall…
 • I vissa vatten där gäddan är präglad på mindre betesfiskar.
 • I vissa vatten eller områden där det finns väldigt mycket gädda på ett begränsat område. Det kan låta konstigt, men min teori (eller, den är ju inte direkt jag som kommit på den) är följande: om en gädda tar en stor betesfisk så kan den inte svälja den direkt. Den tar betesfisken på tvären och måste ha den så ett bra tag innan den kan svälja den, vilket också kan ta en hel del tid. Det som då kan hända är att det kan komma en annan gädda som försöker sno betesfisken ur munnen på den första gäddan, vilket dels kan leda till att den första gäddan förlorar sitt byte eller att den behöver offra mycket energi för att jaga bort inkräktaren. I ett sånt vatten eller område tror jag att mindre beten är bättre eftersom gäddan vinner på att ta fler mindre beten än att ta ett stort. I vissa vatten i USA eller Kanada vet jag att många använder mindre beten av den här anledningen.
 • När man helt enkelt vill ha många små gäddor, också. På exempelvis Åland finns det mycket smågäddor och med mindre beten är det troligare att man får uppleva ett redigt sniprace, om man nu vill det vilket vi stolt erkänner att vi ofta vill. 🙂

Vad är då ett ”mindre bete”? Ja, det beror ju såklart på, men jag använder regelbundet beten mellan ungefär åtta och tolv centimeter när jag fiskar gädda. Självklart inte alltid, men ofta i ovan nämnda situationer. Exempelvis om jag fiskar pelagiskt eller i mindre gäddtäta områden tycker jag att ett större bete känns betydligt hetare.

Några små godbitar. Foto: Pontus Sjölund

Det finns säkert folk som inte håller med mig här, men det som är kul med fiske är att det är svårt att säga vad som är rätt och fel eftersom det är svårt att bli fullärd. Därför finns det fler sanningar vilket är skönt, för då kan alla ha rätt. 🙂

Annonser
kommentarer
 1. Jonte skriver:

  Läste en teori som Frederic Julian hade om små och stora beten… Tänk att du har tryckt i dig en stor kebebpizza och är så jävla mätt, ställer någon fram en pizza till så kommer du knappast att röra den. Men om någon ställer fram en skål med nötter/godis så kommer du säkerligen va där och nalla lite. Tror att det gäller samma sak för gäddor, är dom inte helt på hugget/hungriga och ratar ett stort bete så kan de säkerligen hugga på mindre bete.

  Ett bra exempel är förra våren när jag låg med båten utanför en av Klarälvens utlopp i Karlstad, fiskade med bullar, skinny wolf, Manson och andra lite större beten och bara haft ett par stötar. Va på väg att plocka ihop och ge upp för dagen, men då plockade jag fram en mini squarepusher, en the cub och en Mcmy… och då hände det fan saker på en gång. Har alltid kört med filosofin att stora beten ger stor fisk, men nu har jag faktiskt tänkt om.

  Å förresten.. Jävligt schysst blogg ni har.

  MVH Jonte / Team syndicate

 2. Lucius skriver:

  Spännande tankar! Några av dina resonemang håller jag med om och jag har också varit med om fiskedagar då de verkar stämma.
  Ett bra exempel är när följare lockas till hugg med mindre beten. Det händer ofta, särskilt kring tidig vår.
  Men det är också viktigt att det totalt motsatta sambandet kan råda. Att de stora ignorerar små beten. Ett exempel är en majdag för några år sedan. Grundflak, skärgården. Flera fiskar på regular Bulle…vikter upp till knappa sex. Inga större än så ville hugga. Byte till mag gav i kasten efter varandra fisk på åtta respektive nio kilo.
  Ett annat exempel, sommarfiske 2011. Gädda på tre pannor, ca, följe av gädda på 110+ cm. Den större gäddan uppenbart hungrig på den mindre. Har svårt att tro att den fisken skulle vilja ha ett decimeterstort bete.

  Annat exempel, förlek. Seeegt fiske. Andrée får till sist en som hugger en Bison, stenhårt. Byte till Cisco och snart står både jag och Kjelle med böjda spön. Största fisken 9,6 kg.

  Jag tror att man missar många stora på att fiska med för små beten. Mest effektivt tror jag att det är att kollektivt försöka knäcka dagens kod. Alltså, att man börjar dagen med olika beten, olika färger, storlekar och fiskedjup för att göra sig en bild av vad som gäller just den dagen.

  Btw, jag har tre över tio på sextums shadar, så visst äts det småfisk…

  Tack för dina tankar, fortsätt ditt utmärkta arbete med bloggen.

  Mvh

  Roger

 3. Dinsdale Piranha skriver:

  Små beten orkar man även fiska fler kast med, vilket ger större chans på fler fiskar, vilket ökar chansen för den där ”stora”. Ju fler gånger man presenterar ett bete i vattnet, desto större chans.
  Dessutom är gäddans ”normal”-stora betesfisk mellan 10 och 15 centimeter, enligt SÖ-Lab.
  Dänga femton kast per dag med ett monsterbete, är bara ineffektivt. Bättre med femhundra kast.
  Notera också vilka betesstorlekar rekordfiskar är tagna på runt om i världen.

  • frefrefre skriver:

   jag köper inte den förklaringen till att anledningen att man ibland upplever bättre fiske på små beten. Förklaringen som lyder att det är SÅ JOBBIGT att kasta över 15 kast per dag med ett 100+ g bete att man istället måste dra på ett bete på 30 g, så att man då på någon konstig vänster helt plötsligt orkar kasta 500 kast som alla prickar näbben på en madame så många gånger att hon bestämmer sig att nu får det vara nog, NU ÄTER JAG!!!

   Visst att gäddan ibland uteslutande riktar in sig på mindre beten, men jag tycker att man hinner kasta ett stort bete minst lika gånger under en dag som man hinner kasta ett litet. Att det är jobbigare är då inget hinder, åtminstone inte för mig…

   =)

   • Pontus Sjölund skriver:

    Jag personligen tror att man orkar fiska MER EFFEKTIVT med ett aningen mindre bete en hel dag än med ett gigantiskt bete. Visst kanske man orkar fiska ett 30 cm+ bete en hel dag, men kanske inte med full koncentration och framför allt inte om man ska fiska i en hel vecka exempelvis.

   • frefrefre skriver:

    självklart är det så =) beten över t.ex 130 g är faktiskt rätt jobbiga att fiska med, men jag känner att 80 eller 40 gram kvittar väldigt mycket, nästan så att det är skönare att slunga ett kring 80g med hjälp av centrifugalkraften =)

  • Pontus Sjölund skriver:

   Håller med om att man orkar fiska mindre beten mer effektivt en hel dag än tyngre. Kanske inte är så stor skillnad som 15 kast mot 500, men i grova drag. 😉

 4. ab skriver:

  tjena och tack för en mycket underhållande och intressant blogg!
  har lite frågor angående betena på bilden, var har du fått tag på dom? och hur mycket väger dom?

  återigen, tack för en grym blogg!

 5. frefrefre skriver:

  Håller absolut med!

  Men det brukar vara svårt att få ner små beten o inte minst små jerkbaits till de djup som man kan få ner de lite tyngre varianterna utan att störa betets gång.

  Sedan tycker jag att det är roligare att fiska med mellanstora beten med en vikt omkring 80 g och en längd omkring 10-15. Skönare att svinga och skönare att knycka hem än ett mindre på ca 7 cm och 50g.

  Men man får helt klart mer fisk på små beten, men jag har faktiskt bara upplevt att jag har fått färre fiskar med storlek när jag har kört på småbeten.

  Jag pratar jerkbait dårå =)

  sjukt intressant!

  • Pontus Sjölund skriver:

   Jerkbaits tycker jag är rätt svåra att fiska djupt även om de är större. Men det beror säkert på modell o.s.v. För djupare fiske tycker jag inte att jerk är optimalt utan fiskar så hellre tailar, gummibeten, jiggaw, wobblers o.s.v.

   Har du provat fiska med en lättare utrustning? Med ett ”vanligt” gäddspö som är anpassat för större beten är det klart att det är bättre känsla att köra med ett 80 gramsbete, men med en lättare utrustning är det grymt kul och skönt att köra med lättare grejer. Jag älskar mitt LF Cobra upp till 45 gram.

   Min största gädda tog på en 7,5 centimeterswobbler (den köttbulleliknande wobblern på bilden) och de större wobblerna jag trollade med samtidigt levererade då mindre fiskar medan medelvikten var högre på ”köttbullen”. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s