P A kåserar


 Andra texten: ”Alla är vi ständiga nybörjare”

 


Ja det är märkligt. Här har man fiskat i ca 50 år, fångat många stora fiskar, och det enda jag lärt mig är att man inte kan ett enda dugg.

Låter det underligt? Något borde jag väl lärt mig under så lång tid?

Jo det fanns en tid när jag var yngre då jag trodde mig veta. Trodde att jag ”knäckt koden” för ett ständigt framgångsrikt fiske. Jag var ”fiskeproffs”.

Men så fel jag haft.

Det är nämligen så att det alltid alltid händer något som ställer de tidigare rönen på ända. Typ ”färgen som alltid fungerar, fungerar inte längre”. ”Fisken som alltid står på en plats, står inte där längre” o.s.v. Men det är väl bara att inse verkligheten. Det spelar ingen roll hur länge vi fiskar, vi är ändå ständiga nybörjare oavsett bättre o bättre utrustning och mer o mer teoretisk kunskap som ändå sällan stämmer. Några proffs blir vi aldrig. Fast tur är väl det..Tänk vad tråkigt det skulle vara om man verkligen blev fullärd en dag.

En annan sak jag tänkt på, också, är hur allt går i cirklar. Man ser något nytt och ”häftigt” i redskapsväg..Något som är så nytt och innovativt, att det slår världen med häpnad. Ja, reklamen säger det i alla fall.. Men så inser man att detta redan funnits på farfars tid, fast i lite annan tappning. Precis på samma sätt som tidningsartiklar återkommer ca vart tredje år. Bara nya bilder och nytt författarnamn. Något nytt ”proffs” som tillskriver sig all världens kunskap, var först med det och det (fast det redan gjorts av andra tidigare) och som om några år också kommer komma till samma insikt som jag själv och tusentals andra före mig. ”Jag kan inte ett skit”, och i sin tur får se nästa ”proffs” skriva samma sak igen. och så går det runt, runt, runt, runt och runt igen.

Vi hade lagerrensning i höstas i samband med att vi måste tömma ett lager för renovering. Hittade några kul grejjor längst bak i gömmorna. Bland annat små gula påsar med texten (på franska) ”Equipez vos hamecons instantantemen avec Ecran Radar” och lite annat. I påsarna låg det små vasskydd för trekrokar tillerkade i gummi tillverkade någon gång på 40 eller 50-talet eller så. Någon som trodde detta var en nymodighet??

Det roligaste..Eller det roligaste kanske är en viss överdrift, men lite lite roligt i alla fall, var att vi hittade en låda märkt med ”Ideal, Bästa Celluloid Märlor”. Lådan innehöll öljetter i mässing. Vad är det för kul med det, då?

Jamen tänk efter..Hur tusan skulle man köpa dessa egentligen..??

Det skulle kanske verka konstigt om man gick in i en affär och sa ”Ursäkta..Jag skulle vilja ha inte så bra märlor”.

Eller kanske fanns det bara en sort. ”De bästa”. Men varför då kalla dem ”de bästa”. För kallar man något ”de bästa” så måste det väl finnas även andra modeller. Kanske till o med riktigt dåliga märlor. Fast det skulle kanske vara ännu underligare ifall man kom in o frågade efter ”inte så jättedåliga märlor”.

Ja jag vet inte.. Jag vet bara att jag nu måste göra som det stod i en annons i en gammal fisketidning från 30-talet. ”Begär alltid Mustad!!”.

Så nu går jag ut på gatan och ropar ut min begäran genom megafon..Eller..Näe.

Det finns föresten bara en enda elgitarr värd namnet.. Fender Telecaster..

P A Högberg

——————————————————————-

Första texten: ”Om ankor”

.

P A ser så lömsk ut som bara P A kan vara.

Denna text har väldigt, väldigt lite med fiske att göra, och det är lite det som är idén med den här sidan. Texterna här kommer inte enbart att beröra fiske utan även en massa andra konstiga saker som rör sig i huvudet på denna märkliga, långa farbror som till vardags sitter och trycker bakom en dator inne på Lundgrens Fiskeredskap. Hur som helst – denna gång handlar det om ankor.

För många invånare på vår planet är inte de viktigaste ankorna som finns de som levererar fett från körtlar runt sin kloaköppning till flugfiskare. För väldigt många jordbor, är de allra viktigaste ankorna de som är tillverkade av porslin.

De allra viktigaste porslinsankorna bland porslinsankor är de som kan skådas i form av tre stycken flygande porslinsankor på rad som man hänger på väggen. De allra viktigaste och mest betydelsefulla tre flygande porslinsankor som finns bland tre flygande porslinsankor som man hänger på väggen, är de som såldes som souvenirankor på olika engelska badorter. Därför är de allra viktigaste och mest betydelsfulla tre flygande porslinsankor som finns bland tre flygande porslinsankor man hänger på väggen, de som har ett engelsk badortsnamn skrivet på sig, till exempel Blackpool.

Badankor är annars ett extremt viktigt inslag när man tar sig ett bad. Riktigt bra badankor är svåra att hitta. De flesta är rätt tråkiga, kan vara tillverkade av billig sladdrig plast och saknar den allra viktigaste detaljen – nämligen pipfunktionen. Alltså, dom piper inte när man klämmer på dom. Skandal.

Hur tusan ska en vuxen person kunna ta sig ett ordentligt bad utan badankor med pip?
Visst det går väl att bada med tysta ankor också. Men när man sänkt ner sig i karet med det varma vattnet precis under näsan och tittar på sina badankor som guppar runt med glad min, är det inte riktigt samma sak om dom saknar pip. Att kunna ta tag i en badanka, fråga den något och sedan glatt kunna klämma till och höra den pipa, är liksom pricket över i:et i badandet. En tyst anka fungerar visserligen bra ur guppsynpunkt och kan ge en viss glädje utifrån detta. Men med anka försedd med ordentlig pipfunktion, blir badet precis den himmelska upplevsen det är tänkt att vara.

Badskämt av Woody Allen. Visserligen inte om ankor, men ändå:

”Min fru är väldigt barnslig. En gång när jag badade, kom hon in och sänkte alla mina båtar”.

P A Högberg

kommentarer
 1. Oscar skriver:

  …det skränar härligt om en burstbucker-försedd Epiphone framför en vrålandes Laney också.. 😉

 2. jnorrmen skriver:

  Pa kåserar så sant man är ständigt nybörjare och när koden är knäckt skaffas ny kunskap och man börjar om igen….. 😉 Det är ju det som gör fiske så sjukt kul man slutar ALDRIG utvecklas!

  Mvh

 3. Team Hajmat skriver:

  […] HemOm Team HajmatLänkarUtrustningFoto och filmBetesfavoriterFilmerP A kåserar […]

 4. Victor skriver:

  Fina prylar och bra läsning! Äger själv ett RST/LF shadow 7,4 riktigt grymma spön.
  / Victor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s