Utrustning


Här skriver jag lite om utrustningen som vi använder.

Gäddspön och -rullar:


Det här är 
standardutrustningarna jag använder vid  spinn-, jerk- och enklare trollingfiske efter gädda.

Längst upp ser ni mitt ”reservjerkspö” och det är ett RST/LF Shadow 62 jerk. Det mäter 6’2″ och fiskar bra med beten på upp till ungefär 100 gr. Galet skönt vid jerkfiske med beten av standardstorlek, typ McTail, Pig Jr, Miniticsaren, Sweet Shad, Stalker o.s.v. Mycket lätt spö, så man orkar dänga länge med det. Om någon nybörjare skulle fråga vilket jerkspö han/hon ska köpa så skulle jag definitivt svara detta spö. Kan också nämna att jag tycker materialet i handtaget är bättre än kork eftersom det inte blir slitet och ”sunkigt” lika fort. Jag tycker också att greppet är skönare än på ett korkhandtag, men det är nog bara en smaksak.

Under det ser ni mitt ”allroundspö” som jag använder kanske 85-90 % av min fisketid trots att jag har fler utrustningar. Det är ett RST/LF Shadow 69 ”The Ripper” vilket mäter 6’9″ och kastar allt upp till ungefär 180 gr. Anledningen till att det här är det spö som får jobba mest är att det klarar i princip alla beten, från små jerkbaits på 25-30 gr till stora mjukbeten och wobblers samt givetvis ”vanliga” jerks, tailbeten, wobblers, spinnare o.s.v. Den extra längden och det långa bakhandtaget gör dessutom att man kastar till månen med det här spöt. Precis som dess lillebror är det väldigt lätt och man blir absolut inte trött av att fiska med det, vilket ju är väldigt viktigt. Det här är nog ett av de allra allra skönaste gäddspön jag känt på och det är definitivt värt sina knappa 1800 kr. På det här spöt sitter det en Ambassadeur JB laddad med 0,33 Power Strike-lina. Rullen är lite trimmad på det sättet att jag har bytt utväxling på den från 5,3:1 till 6,3:1 så att den tar in mer lina per vevtag. Utöver det har den även fått en större enkelvev vilket jag tycker blir en klockren kombination vid jerkbaitfiske. Den här utrustningen är vad jag skulle rekommendera till någon som ska köpa ett gäddfiskespö istället för en massa specialspön, eftersom man täcker i princip allt med det här spöt.

Längst ner kan ni skåda mitt lättare spinnspö samt ”resespö” eftersom det är delbart. Det är ett RST/LF Tailchaser Heavy Trigger och mäter 7’4″ och har en rekommenderad kastvikt på mellan 30 och 75 gr. Mycket bra spö för lättare spinnfiske med wobblers, crankbaits, små mjukbeten, jiggar, skeddrag och liknande men briljerar kanske allra mest när det gäller spinnare och spinnerbaits som det främst är tänkt för. Fungerar även för jerkbaits om man håller sig under typ 80 gr och kastar lite ”mjukare”. Eftersom det är tvådelat är det som sagt suveränt som resespö eller om man har en bil kan det ligga där i ifall man skulle vilja ta en snabb tur efter jobbet eller liknande. På det spöt sitter det en Ambassadeur JB laddad med 0,31 TufLine och det fungerar bra. Jag funderar dock på att införskaffa mig en lågprofilrulle till det här spöt och flytta JB:n till Shadow 62-spöt, men som sagt, JB:n fungerar även om den kanske är lite i kraftigaste laget.

… to be continued…


Annonser
kommentarer
 1. Johan skriver:

  Nice blogg, mkt inspiration hämtas här. måste bara kolla, kommer ni till rosersberg den 21/4?

 2. Alex skriver:

  Hej! Pontus jag undrar vilka fiskebutiker ni köper era coola grejor på MVH/Alex TeamPikePro

 3. Jesper skriver:

  Hej sjukt fina filmer och bilder ni skapat ! En enkel fråga bara vad är de för ekolod? 🙂

 4. Hampus skriver:

  Tjena Pontus! Jag är 10 år och har just hittat eran blogg. Super bra!!

  Ha ett bra skitfiske nu! 🙂 Från Hampus

 5. Mikael Edling skriver:

  Hej Unge Herr Hajmat!
  Planerar en fiske resa i vår… rekommenderar du stället i Värmland
  eller Åland?? Något annat hett ställe?

  Hälsningar

  Mikael Edling

  Reijo Fishing Team

  • Pontus Sjölund skriver:

   Halloj!

   Jadu, det beror lite på vad man är ute efter… Fisket på Åland brukar vara otroligt roligt med mycket fisk och action, men de RIKTIGT stora simmar inte tätt. I Värmland är det kanske inte fullt lika fartfyllt fiske, men är man ute efter de större madammerna är det ett bättre alternativ. Stugorna som vi bodde i där var riktigt grymma. Så, det beror alltså lite på vad ni är ute efter. Hör av dig om du har fler frågor!

   Pontus

 6. simon skriver:

  Tjenare vad har ni för kamera i era filmer ?

 7. Lukas skriver:

  Hej fy fan vad jag gillar er ser era klipp hela tiden själv fiskar jag Gädda brax abbore m.m

  Med vänliga hälsningar Lukas

  • Pontus Sjölund skriver:

   Halloj, gud så trevligt att höra! Om du gillar klippen så hoppas jag att du är prenumerant? Om inte så är det väldigt smidigt, då ser du när jag laddar upp ett klipp direkt…

   Ha det fint!

   Pontus

 8. Wehlin skriver:

  Tjenna!

  Slängde upp en länk hit på vår blogg.
  http://teamkannibal.blogg.se/

  Skitfiske!
  //Wehlin

 9. Francesco skriver:

  Hey there!! …we have some nice places, but nothing compared to the baltic sea, both for the habitats and for the fish population density.
  For this last reason it’s quite difficult to hook nice fish, although if u get lucky u can get some nice ones… for example like I did two years ago with my largest (for now 🙂 ) 110cm…
  My region does have a few nice lakes, and 3 years ago a guy cought a 132cm!! almost 20kg, impressive!! unfortunately though the pike was killed…

  On the other side for trout we have really nice rivers, and as a fly-fisherman I am of course a big trout fan…

  Btw how’s the ice situation? my friends in helsinki and vaasa say that’s still all there, but is getting thinner… where do u live? on the swedish side I guess is a little bit warmer…

  cya

 10. Francesco skriver:

  Hi guys, I’m an Italian Baltic pike-fishing freak… both on jerk and fly.
  Congrats for this webpage and videos… really fucking awesome man!!
  Cant really wait for May and being back up there and release some green rockets!
  I’ve been only in Finland now (in the Turku archipelago around Brando, and the Kvarken islands close to Vaasa); I might get to Sweden too, in case Ill give u guys a call!!

  tight lines!!
  cya

  • Pontus Sjölund skriver:

   Hi Francesco!

   Nice with some international readers! 😉
   Glad you like the blog and our videos!
   I’ve also been fishing in Brändö this summer, very nice place.
   I look forward to your call! 😉
   Don’t you have any nice pike fishing lakes in Italy?

   Tight lines!

   Pontus

 11. Rolf Persson skriver:

  Hallå Pågar i Teamet.

  Ni ska ha mucken credits för en ritigt go Blogg. Jag är numera en äldre fiskare och har som ni fiskat sen barnsben. Jag tycker att det är roligt fortfarande att fiska och får mycket insp. från er och era fina Bilder som är av hög kvalité. Jag kommer att följa er fortsatta resa.
  Ha det gott !!!!!!!!!!!!!!!

  roffekock

 12. PikeHunter skriver:

  Sjukt skön blogg grabbar! 🙂 Konstigt att jag inte har hittat den innan nu…

  Fortsätt uppdatera oss om vad som är på gång… Har själv fiskat gädda ”på riktigt” under förra sommaren och har nu även börjat jaga dem med ismetet… Helt sjukt intressant..

  Jag har åxå startat en blogg, där jag beskriver ”en nybörjares jakt på gammelgäddan”… Kolla in den om det intresserar – Och tips tas mer än gärna emot… Har blivet mest snipor under detta första halvår, men snart kliver väl nog nån större madam på åxå…

  Ska kolla bloggen noggrannare när jag inte är på jobb… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s