Foto och film


Utrustningen jag använder till fotograferande och filmning.

I december 2010 köpte jag mig min första systemkamera – en Canon EOS 550D med ett 18-55mm f3,5-5,6- och ett 50mm f1,8-objektiv. Sedan dess är det den kameran som fått hänga med ut på fisketurerna med ett enda uppdrag – att dokumentera fisket och att göra det snyggt. Utöver alla foton jag tagit i år så ligger den också bakom alla mina senaste filmer. Jag tänkte att jag skulle berätta lite mer om den här utrustningen.

Kameran är alltså en systemkamera som tillsammans med kit-objektivet på 18-55mm kostar ca 6500 kr (när detta skrivs). Jag är väldigt nöjd med både kameran och objektivet för mina behov. Objektivets zoom-omfång på mellan 18 och 55 mm täcker de flesta situationer när man fiskar från båt, vidvinkeländan främst när vi fiskar i små, trånga båtar vilket vi ofta gör. Det fasta 50mm-objektivet är i dessa situationer inte särskilt praktiskt då man inte kan zooma ut med det men när man fiskar från land, is eller från större båtar gillar jag det skarpt, mest tack vare det korta skärpedjupet man kan uppnå med det (exempelbild finns här och exempelfilm finns här) vilket jag och många andra tycker ger en riktigt snygg effekt.

När man fiskar själv finns det ett problem – det finns ingen som kan fota. Bilder på gäddor som ligger på avkrokningsmattan och liknande är enligt mig inte det roligaste man kan titta på så därför har jag alltid med mig ett stativ och en så kallad fjärrutlösare när jag fiskar själv. Stativet jag använder heter Manfrotto 7302YB och det är jag väldigt nöjd med. Det är perfekt att ta med sig då det inte är allt för tungt (knappt 1,5 kilo) men trots allt tillräckligt stabilt för att kunna klara av en 550D med kitobjektivet. Det är steg ett för att kunna fota sina egna fiskar när man är själv – nästa del är fjärrutlösaren och den jag har heter Canon RC-6 och kostar drygt 200 kr. Det finurliga med en fjärrutlösare är att med kameran i rätt läge kan du ta fotot när du står upp till fem meter från kameran – bara rikta fjärrutlösaren mot kameran så tar den kortet. Eller, vilket jag föredrar, tar den kortet två sekunder efter att du tryckt ner avtryckaren. Så med kameran på ett stativ och med en fjärrutlösare är problemet löst. Då kan man ta bilder som den här när man är helt själv i båten (lägg märke till fjärrutlösaren som ligger ner till vänster i bild!).

I min egen båt har jag tagit det här ett steg längre för att slippa ostadiga stativ som kan ramla i sjön med kameran – jag har monterat ett separat stativhuvud i båten vilket ser ut såhär. Denna lösning är ännu bättre än stativ eftersom man inte riskerar att någonting ska ramla. Problemet är att vi för det mesta fiskar i en hel del olika båtar varför denna lösning inte används hela tiden.

Innan jag köpte systemkameran hade jag en vattentät kompaktkamera, en orange Panasonic Lumix DMC-FT1. Skulle jag köpa en i dag skulle jag köpa storebrorsan FT3 som tydligen ska vara mycket bättre men bara lite dyrare. Hur som helst, denna kamera är helt vattentät ner till ca tre meter. Det man först tänker på är att man kan ta undervattensbilder, som denna (oredigerad). Detta kan bli bra i klart vatten och när det är soligt, men i ärlighetens namn är det ingenting jag använder särskilt jätteofta. Nej, tjusningen med en vattentät kamera är att det spelar ingen roll hur mycket det regnar eller om du tappar den i någon vattenpöl i båten eller tar i den med blöta, slemmiga händer. Med andra ord – kameran hänger alltid med och du behöver inte oroa dig för regn. När himmelen ser ut så här behöver man då inte oroa sig för kameran i alla fall… Även denna kamera kan filma helt okay, exempelfilm finnes här och här (enbart  undervattensscenerna).

Som sagt – i  år har jag filmat allt med min 550D. För att få precis det resultat jag är ute efter använder jag mig i princip alltid av manuella inställningar – ISO, bländare, slutartid och fokus. Autoläget kan även det ge en del bra resultat men som sagt, jag föredrar det manuella läget. Den här filmen är ett bra exempel på när jag använt manuella inställningar. Den här kameran kan filma i full-HD (1080 p) med en bildhastighet på 25 bilder/sek, eller, som jag förderar, i light-HD (720p) men då med 50 bilder/sek.

kommentarer
 1. Tommy Lennberg skriver:

  Gillar skarpt era filmer. Särskilt de från Hälsingland – att det finns såna sjöar, tycks vara mer eller mindre orörda! Skall börja själv så smått och försöka dokumentera mina fiskeäventyr. En filmteknisk fråga då: Vad använder ni för redigeringsprogram? Finns ju en massa olika (vill helst ha nåt på svenska då english inte är min starka sida) och jag är inte så haj – eller heter det gädda?! – på tekniken och tänkte höra era synpunkter på program för redigeringen och hopklippningen av olika videosnuttar. Tack på förhand för hjälp! Ser fram mot nästa film – nu när vi har en grön vinter kör ni väl fortfarande med båtfiske!

  • Pontus Sjölund skriver:

   Hej, kul att du gillar filmerna! Ja, den där sjön i Hälsingland är trevlig och jag tycker det är kul att det verkar finnas en hel del grymma ”orörda” sjöar i många delar av Sverige om man bara letar lite.

   Jag använder Adobe Premiere Elements 8 (tror jag ska skriva ut det här, så många som frågat senaste tiden) och det duger för mina behov. 🙂 Det jag har är på svenska så det ska nog inte v ara något problem.

   Vi har några filmer på G som kommer upp inom en snar framtid… 😉

   Pontus

   • Tommy Lennberg skriver:

    Bra! Jag skall kolla detta med Adobe! 🙂 Blir ju spännande att se vad jag kan åstadkomma!

    Visst finns det massor med orörda sjöra – ofta är det privata vatten som inte är upplåtna för allmänheten och som vattenägaren inte heller vill släppa till vid en direkt förfrågan. Men nu har jag kommit så långt här att jag får fiska i ett par mindre sådana sjöar där jag bor utanför Vingåker. Min enkla tes är att om sjön inte är mycket fiskad finns det alltid någon riktigt fin gädda på minst 10-12 kilo! När jag arbetade i Ljusdal för många år sedan hörde jag om Tandsjön uppe vid Tandsjöborg – där skulle finnas både mycket och grov gädda! Ett tips till dig som ju drar dina krokar så in i Hälsingland!

 2. Jonas Stenberg skriver:

  Tjena!

  När du installerar Magic Lantern så får du en MASSA extra inställningar. Det är ju inte alltid bra men för mig är det en del bra hjälpmedel. Den firmwaren läggs bara på SD kortet och inte i kameran. Så stoppar man i ett ”vanligt” SD kort så återgår kameran till normalt.

  Smidigast är ju att ha en mick på kameran för jag gillar extra vikten den ger då jag alltid använder en glidecam vid filmning. Spelar ingen roll om du har en Canon 5D MKII med en 30.000 kronors lins, även den ser skit ut om det är handskak så … glidecam är ju obligatoriskt numera för mig.

  Jag har börjat filma med en Drift Stealth HD170 nu också. Det är lite löjligt att dom pushar så hårt att det är en HD kamera då linserna i dessa action cams inte är speciellt imponerande och kvalitén känns ju inte HD jämfört med video från en Canon 550D precis 🙂 Den är dock riktigt smidig om man är ute och fiskar ensam med fjärrkontroll av/på på handleden.

  Testklipp i 720p/60fps (för bra slow motion):

 3. Jonas Stenberg skriver:

  Tjena. Väldigt sjysst blog! Såg också att du kör med samma kamera som mig. Canon 550D. Jag har ett 15-85 till min nu. Jag körde med 17-55 först men det nya 15-85 är lite mer allround för film och lite mera vidvinkel är alltid bra. Även jag kör med 50mm linsen ibland. Har även en Samyang 8mm som är helt ok att filma med. Det blir självklart fisheye effekt men den går att eliminera i stort sett helt med lens correction i Adobe eller annat program. Utöver det använder jag Contour 1080p för undervattensklipp och då mestadels i 720p läget för sjysst slowmotion (60fps). Den kameran är oftast monterad på ett teleskop-skaft som räcker ca 4m ner i djupet. Ibland är den monterad på håven vilket ger en sjysst effekt.

  För ljud använder jag en Zoom H4n alt. en Röde Stereo mic (den är dock lite dryg när man ska filma handheld). Zoomen H4n är ju också bra om man vill filma från håll och få bra ljud från ”båten” man filmar såklart. Mjukvaran i kameran är Magic Lantern som du säkert läst om eller kanske t.o.m använder. Den är jäkligt bra jämfört med Canons egna ”begränsade” firmware. Speciellt hjälpmedlen som finns för att fokusera, exponera rätt vid filmning är grymma. Det finns även inbyggd timelapse i den mjukvaran och det är sjysst. Även bra HDR funktioner. Utöver Manfrotto stativet så har jag en Glidecam 4000HD som rekommenderas starkt. Den är självklart lite dryg att springa runt med MEN ger väldigt proffsig look på klippen. Rena rama Hollywood 🙂 Jag tackar för tipsen om fjärrutlösaren och kulleden. Beställt från Cyber!

  Canon 550D o Contour: http://www.youtube.com/watch?v=BmFWszIlKM4

  Skitfiske,

  Jonas
  http://www.hdfreak.se/

  • Pontus Sjölund skriver:

   Halloj. Härligt att du gillar bloggen! Har kollat en del på eran och måste säga att jag är imponerad – riktigt bra är den, både texten, bilderna och filmerna. Klockrent!
   Kul att du har samma utrustning. Jag är också sugen på att skaffa ett till objektiv med aningen större zoom-omfång. Den där Contour verkar riktigt schysst. Jag använder en rätt föråldrad Panasonic FT1, men den fungerar i alla fall. Använder den numer bara till undervattensscener eller om det skulle börja regna hejdlöst när man är ute och fiskar.

   Ljuudet är väl den delen där jag har allra mest kvar att lära. Har funderat en del på att köpa någon slags mikrofon för bättre ljud, men framförallt för att slippa ljud från objektivet när man xoomar, byter slutartid eller bländare etc. Vilken av de du använder är den smidigaste och mest prisvärda?

   Det där med Magic Lantern hade jag aldrig hört talas om, men har nu googlat runt lite och det verkar ju riktigt schysst. Vad är det som ändras när man installerar det?

   Tack för alla tips!

   Pontus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s